Évet váltottunk.
Valakinek ez esemény,  valaki nem foglalkozik vele. Azt gondolom, jó lehetőség arra, hogy átgondoljuk teljesítményünket, életünket és élményeinket, amik értek az év során. 
Érdemes lehet tudatosan tervezni és szervezni előre az évet, erre több módszer is alkalmazható.
Amit személyesen szívesen ajánlok, az egy nemzetközi kiadvány, melyet évről-évre önkéntes csapat dolgoz ki. Egy egyszerű dizájnnal ellátott kis füzetke ez, melyet évről-évre folyamatosan frissítenek, s mely kreatív módon készteti a kitöltő személyt a célok hatékony megfogalmazására és felállítására. 
Ez a kiadvány ezen a linken érhető el, többféle letölthető és nyomtatható formátumban. Ráadásul ingyenes is.

Nadia Goodman TED-es rövid cikkét olvasva pedig a személyes célok tervezéséről olvastam mostanában. A szerző Kelly McGonigal stanfordi pszichológus kutató szempontrendszerét foglalja össze, mely szerint érdemes

  1. értelmes, megragadható és reális célokat megfogalmazni. Olyat, amit később, az év során is meg lehet indokolni, melynek háttere nem rövid távú célokat szolgál. Jó teszterünk lehet erre a végtelen kérdések módszere. (Melyre ezt a példát veszi elő: Le akarsz szokni a dohányzásról? Miért is? Ja, egészségesebben akarsz élni? Na és azt miért is szeretnéd? Aha, szóval sokáig élnél? És találkoznál mondjuk az unokáiddal is? Értem. És mit szeretnél velük csinálni?? stb.)
  2. a folyamatra koncentrálni, nem pedig azonnal és varázsütésre a kívánt eredményt várni. Pontosabban nem várni kell rá, hanem érte dolgozni, ez pedig időt igényel. Amit ha tudok előre számolni, tervezni, azonnal türelmesebb tudok talán magammal szemben is lenni.
  3. hibákra is lehet számítani. Mivel nem könnyen elérhető a cél, előfordulhat, hogy nem érte teszünk, hogy néha eltérünk a kiszabott rendből. Ez nem probléma, számoljunk vele, hogy előfordulhat, s legyen forgatókönyv erre az esetre is, hogyan fogok visszatérni a tervezett feladatokhoz, tevékenységekhez. 
  4. pozitívan megfogalmazni a célokat: az agyban, neurokémiai szinten is jobb kapcsolódások jönnek létre, ha eltűnnek a "nem fogok," "innentől soha" kezdetű elhatározások.  

Jó évkezdést és évtervezést mindenkinek!